martes, 14 de enero de 2014

Els comuns preveuen fer arribar al Govern en els propers quinze dies un posicionament clar sobre la modificació de les competències.

Encamp(Andorra)
Encamp(Andorra) (Photo credit: Wikipedia)
Els comuns preveuen fer arribar al Govern en els propers quinze dies un posicionament clar sobre la modificació de les competències. Ho faran a través d’una nota que planteja dues proposicions. Si la voluntat de l’executiu és modificar el sistema actual, anant cap a una centralització dels serveis que avui corresponen a les corporacions, els comuns es retiraran de les negociacions. Com a alternativa s’ha proposat tornar a començar les converses tenint com a punt de partida el treball fet en els darrers anys i, des d’aquí, tractar punt per punt les competències que cal modificar perquè hi ha dubtes a l’hora d’aplicar-les.
Segons va explicar el cònsol major d’Encamp i portaveu de la reunió de cònsols d’ahir, Jordi Mas, la nota que ha elaborat (que ara ha de ser revisada per cada comú) està feta partint de les lleis de competències i transferències i les dificultats que presenten més de vint anys després de ser aprovades; quin va ser “l’esperit” de l’any 1992 amb l’acord entre el Consell General, el Govern i els comuns que va fer possible l’aprovació d’aquests textos i la Constitució; i tot això comparant-ho amb la proposta que ha presentat ara el Govern, que, tal com indica l’informe jurídic encarregat pels comuns, va més enllà d’una simple reforma i planteja un canvi de sistema envaint competències de les corporacions.
Mas va sostenir que una modificació del model requereix un debat polític molt més ampli que un projecte de llei. Per això creuen que cal deixar-ho per a la propera legislatura, ja que es tracta d’una discussió que no s’ha fet ni al si dels partits ni de la societat. Al mateix temps, va reiterar que els comuns no tenen el mandat per prendre part en aquesta qüestió ja que el programa amb el qual van guanyar les eleccions no el recollia. I en el cas que volguessin, els cònsols van fixar un termini de sis mesos per tenir enllestida la delimitació de les competències, temps insuficient per modificar la llei que les regula i la Constitució.

No és començar de zero
El cònsol major d’Encamp va assegurar que la proposta que fan els comuns al Govern no representa començar de zero perquè la intenció és avançar a partir del treball fet fins ara. Al mateix temps esperen que l’executiu, guiant-se per la voluntat de consens expressada pel mateix Antoni Martí, se sumi a la segona proposta i es puguin negociar les competències que plantegen dubtes sense l’existència d’un text tancat. Mas va remarcar que les darreres declaracions de càrrecs polítics demòcrates, que indiquen que el sistema utilitzat en la negociació no ha estat l’adequat, van en la mateixa línia que l’exposada per les corporacions.
El portaveu dels cònsols també va destacar que els comuns tenen voluntat de col·laboració, i una mostra ha estat l’acceptació de la congelació de les transferències en un moment en què totes les administracions tenen necessitats econòmiques, no només el Govern. Per això no temen que se’ls acusi de negar-se a cooperar i el que ara demanen és que hi hagi un retorn del Govern als sacrificis que han fet.
Respecte a la negociació de les competències punt per punt que es vol impulsar, la intenció és que el posicionament de les set parròquies sigui unitari. En aquest sentit, Mas va acceptar que entre corporacions hi havia algunes discrepàncies. Tot i així, va afegir que “entenem que es poden reconduir perquè la posició ha de ser clara, ferma i unànime”.
Els propers passos seran, doncs, acabar el document que es vol adreçar al Govern que recull aquest posicionament i sol·licitar una reunió amb l’executiu. A banda d’això, les corporacions seguiran treballant en els problemes que plantegen algunes competències per tenir avançada aquesta tasca en el moment de reprendre les converses amb el Govern, en el cas que aquest aposti per aquesta via.

Cap trencament a DA

Mas va assegurar que la reforma de les competències no ha de comportar cap trencament al si de Demòcrates per Andorra. “És una qüestió totalment institucional”, va declarar. En aquest sentit va indicar que els cònsols tenen l’obligació de defensar els interessos dels comuns. Al mateix temps va afegir que l’any 1992 ell mateix va defensar el model territorial que es va acabar imposant i que “una centralització no és un model que convingui”.
El Govern es va mostrar ahir obert a negociar competència per competència com demanen els comuns per aconseguir el consens i a tenir tancada la reforma al juny. Va indicar que el text que va presentar no és “un dogma inamovible” i entén que s’adequa a la Constitució.
Enhanced by Zemanta

No hay comentarios:

Publicar un comentario