lunes, 3 de febrero de 2014

La UE ha d'entendre que per aquesta participació Andorra necessitarà d'algun mecanisme, d'alguna derogació, d'algun regim transitori o clàusula de salvaguarda respecte al cabal del mercat interior».

El cap de Govern, Antoni Martí, es va reunir ahir al migdia amb el president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso. Latrobada, emmarcada en les converses entre Andorra i la UE per unamajor participació en el mercat interior, va estar marcada perl'anunci del president Barroso, qui va informar de «la voluntat inequívoca de la comissió d'obrir un mandat de negociació sobre el mercat interior amb Andorra San Marino i Mònaco durant el proper mes d'abril», segons va informar l'Executiu a través d'un comunicat. .
Per la seva banda, el cap de Govern va refermar la voluntat del país d'afrontar la negociació per una major participació al mercat interior de la UE, «això sí, indicant que la UE ha d'entendre queper aquesta participació Andorra necessitarà d'algun mecanisme,d'alguna derogació, d'algun regim transitori o clàusula desalvaguarda respecte al cabal del mercat interior».
El dirigent europeu va remarcar l'excel·lent moment que viuen les relacions bilaterals i va felicitar al cap de Govern per «la modèlica implementació de l'acord monetari». Durao també va destacar que, «tot i tenir una administració petita, el Principat ha complert amb escreix el calendari previst».
Martí va explicar que la negociació sobre l'acostament va per una banda, però que està molt lligada amb la nova directiva sobre la fiscalitat de l'estalvi que està preparant la UE i a la que s'hauran d'adaptar alguns països tercers. En aquets sentit el cap de Govern va informar a Barroso que les diferents avaluacions de l'OCDE mostren l'evolució positiva d'Andorra en aquesta qüestió i va explicar les reformes empreses els darrers anys per fer possible la implementació «d'un marc fiscal homologable i competitiu».
Fiscalitat de l'estalvi / Elcap de Govern es va mostrar molt satisfet de la reunió de prop d'unahora m-antinguda amb Barroso, que va qualificar de «molt distesa ifranca» i en la qual va manifestar al president de la Comissió Europea que Andorra està disposada a fer una segona reunió sobre la fiscalitat de l'estalvi el proper 27 de febrer per demostrar que «no volem ser un obstacle a la transparència» i que no hi hagi «hipocresies».
Enla trobada el cap de Govern va estar acompanyat per l'Ambaixadora EvaDescarrega i pel seu cap de Gabinet, Esteve Vidal. Pel que fa ladelegació comunitària, Barroso va estat acompanyat per Michael Karnitschnig, membre del Gabinet del president, Gianluca Grippa, cap de Divisió al Servei Europeu d'Acció Exterior, Leonor Ribeiro da, Portaveu adjunt de la Comissió, i Oliver Fox, responsable d'Andorra al Servei Europeu d'Acció Exterior.

Enhanced by Zemanta

El volum comercial entre Andorra i Espanya se situa en més de 700 milions d'euros l'any, segons va assenyalar ahir el secretari d'Estat de Comerç del Ministeri d'Economia i Competitivitat del govern espanyol, Jaime García-Legaz

García-Legaz va afirmar que Andorra és un gran soci comercial i financer d'Espanya, assegurant que per al seu país «és una oportunitat veure que Andorra emprèn canvis estructurals en el model econòmic que suposen una transformació completa i que aporten una dosi de confiança afegida per als inversors espanyols. Si Andorra va bé, Espanya va bé», va assegurar.
Elsecretari d'Estat espanyol també va assegurar que el Govern andorràha plantejat el canvi de model econòmic «amb molta intel·ligència», pel fet de voler atreure inversions i «cooperar amb els governs d'Espanya i França» des de la lleialtat mútua i la transparència. El titular de comerç va dir que ells aprecien aquesta aposta de futur i va assegurar que hi col·laboren activament.
En aquest sentit, García-Legaz es va mostrar convençut que Andorra podrà ser una plaça molt atractiva per a la inversió internacional, pel fet de convertir-se «en un país amb seguretat jurídica i amb un marc fiscal homologat internacionalment». Això permetrà que les empreses puguin operar «amb molta tranquil·litat i amb un marc fiscal atractiu». Per tot plegat, considera que Andorra està fent les coses bé i que això també és bo per a Espanya.
Pel que fa als sectors que poden ser més atractius per a empreses espanyoles, García-Legaz va identificar el del turisme i del comerç, però també el sector financer, ja que «Andorra és un país fort en el seu sistema bancari i per tant aquí també es pot crear una indústria important». Finalment, també va destacar a l'ANA la possibilitat d'atreure empreses amb vocació de prestar serveis de caràcter internacional, com ara consultories o serveis professionals.
Andorraes deixa estimar / A les jornades, promogudes per S&R EstratègiesEmpresarials i organitzada per MB Comunicación, amb el suportinstitucional del Govern d'Andorra i el patrocini de Crèdit Andorrà,també hi va intervenir el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que va destacar el clima de confiança i la percepció d'oportunitat inversora que hi ha entre els dos països. Saboya va assegurar que «avui Andorra viu un moment únic», i va exposar «la positiva situació econòmica i financera que viu el país». Amb un PIB per càpita de 32.000 euros, superior a la mitjana europea, Andorra ofereix «infraestructures modernes, població cosmopolita, plurilingüisme, una alta densitat de visitants, entre d'altres factors, fan del país un emplaçament únic per a la inversió», va concloure Saboya.
De la seva banda, el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, va assegurar que Andorra viu el moment econòmic més transcendental dels darrers vint anys. Pantebre va manifestar davant dels assistents que «aquest canvi representa un repte immens per als andorrans i una gran oportunitat per a la inversió estrangera».
UN MÈRIT DE TOTS / L'encarregadade clausurar aquesta primera Jornada sobre inversió i negocis aAndorra, que va tenir lloc al Casino de Madrid amb la participacióde més de 200 professionals, va ser la ministra de Foment del Governespanyol, Ana Pastor. La ministra va agrair al Principat l'elecció de Madrid com a emplaçament per a la celebració de la jornada. «Andorra és un país d'oportunitats, un mèrit no tan sols dels seus governants sinó també dels seus ciutadans», va afirmar.


Enhanced by Zemanta

El secretari d’Estat de Comerç del Govern espanyol, Jaime García-Legaz, que ahir va inaugurar a Madrid la jornada sobre inversió i negocis a Andorra, considera que el Principat serà una plaça molt atractiva per a la inversió internacional

An enlargeable map of the Principality of Andorra
An enlargeable map of the Principality of Andorra (Photo credit: Wikipedia)
El secretari d’Estat de Comerç del Govern espanyol, Jaime García-Legaz, que ahir va inaugurar a Madrid la jornada sobre inversió i negocis a Andorra, considera que el Principat serà una plaça molt atractiva per a la inversió internacional, i creu que pot ser interessant per a empreses espanyoles del sector del turisme i del comerç, de la banca, i les empreses amb vocació de prestar serveis de caràcter internacional. García-Legaz va assegurar que el canvi de model econòmic que està patint el país s’està fent amb “intel·ligència” i des de la “transparència i la lleialtat mútua”.
Ahir es va celebrar a Madrid aquesta jornada sobre inversió i negocis a Andorra, que comptava amb el suport del Govern i el patrocini de Crèdit Andorrà. D’aquesta manera, el secretari d’Estat de Comerç va assegurar que el Govern ha plantejat el canvi de model econòmic “amb molta intel·ligència”, pel fet de voler atreure inversions i “cooperar amb els governs d’Espanya i França”. Va dir que ells aprecien aquesta aposta de futur i va assegurar que hi col·laboren activament. El secretari d’Estat de Comerç va afirmar també  que Andorra és un gran soci comercial i financer d’Espanya, amb un volum comercial entre els dos països de més de 700 milions d’euros l’any.
En aquest sentit, García-Legaz s’ha mostrat convençut que Andorra podrà ser una plaça molt atractiva per a la inversió internacional, pel fet de convertir-se “en un país amb seguretat jurídica i amb un marc fiscal homologat internacionalment”. Això permetrà que les empreses puguin operar “amb molta tranquil·litat i amb un marc fiscal atractiu”. Per tot plegat, considera que Andorra està fent les coses bé i que això també és bo per a Espanya perquè “ens interessa tenir una relació de confiança i de col·laboració amb el Govern andorrà”.
Pel que fa als sectors que poden ser més atractius per a empreses espanyoles, García-Legaz identifica el del turisme i del comerç, però també el sector financer, ja que “Andorra és un país fort en el seu sistema bancari i per tant aquí també es pot crear una indústria important”. Finalment, també va destacar la possibilitat d’atreure empreses amb vocació de prestar serveis de caràcter internacional, com ara consultories.
En la jornada van participar els ministres d’Afers Exteriors i Economia, Gilbert Saboya i Jordi Alcobé;  el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre; el director de FEDA, Albert Moles; el gerent d’An­dorra Turisme, Betim Budzaku, i el director d’Ensisa, Conrad Blanch. Saboya va destacar que  “Andorra viu un moment únic”  i que “unes infraestructures modernes, una població cosmopolita, el plurilingüisme i una alta densitat de visitants, entre altres factors, fan del país un emplaçament únic”.
Enhanced by Zemanta